Diversitate, incluziune și nediscriminare

De ce este important?

Folosim în mod activ diversitatea pentru a crește valoarea companiei și suntem conștienți de faptul că vârsta, naționalitatea și diversitatea de gen aduc o contribuție esențială într-o abordare diferită a provocărilor apărute. Măsurile pentru diversitate, echitate și incluziune (DE&I) au un impact puternic asupra angajaților și echipelor, cresc implicarea și satisfacția la locul de muncă și contribuie la sustenabilitatea afacerii.

Angajamentul nostru

Ne-am stabilit obiectivul de a crește ponderea femeilor la nivel de conducere și de a crește următoarea generație de talente, îmbunătățind în același timp experiența angajaților și implicarea lor.

 

În acest an, împreună cu noua Strategie pentru Oameni și Cultură, am lansat Viziunea DE&I bazată pe trei piloni:

  • Diversitatea gândirii și experienței, scopul nostru fiind de a deveni o organizație în care diferențele și unicitatea stimulează creșterea și creativitatea.
  • Oportunitățile echitabile – acțiunile noastre vizează eliminarea activă a barierelor, astfel încât fiecare dintre noi să se poată dezvolta și să poată contribui la succesul organizației.
  • Asigurarea unui spațiu incluziv și sigur prin construirea unei culturi a încrederii și a respectului, lucrând împreună pentru ca toată lumea să își poată folosi întregul potențial.
Măsurăm

Analizăm diversitatea angajaților noștri după vârstă, naționalitate, gen și funcții de conducere, precum și accesarea dreptului la concediul parental pentru femei și bărbați.

Acționăm

Implicarea continuă a membrilor Directoratului într-o serie de evenimente și programe interne și externe subliniază importanța acordată de managementul superior acțiunilor privind incluziunea și diversitatea.

 

Oferim programe dedicate în fiecare an:

  • Programe de mentorat pentru diverse categorii: Program de mentorat pentru nivelurile de carieră Core și Advanced pentru angajații care se pregătesc pentru poziții de conducere
  • Programul de mentorat între companii pentru o experiență de lucru diversă și networking
  • HERenergy pentru femeile tinere din mediul tehnic
  • Evenimente dedicate diversității și incluziunii: Ziua Internațională a Femeii și Luna Diversității, Echității și Incluziunii
Instruim
  • Luna noastră pentru Diversitate, Echitate și Incluziune include o serie diversă de bloguri și evenimente interactive pentru a promova aceste valori.
  • Programul SHEnergy a fost conceput pentru a sprijini femeile să-și construiască o carieră puternică în management prin dezvoltarea abilităților interpersonale și prin crearea unei rețele interne puternice, continuând și în acest an cu 9 participante.
  • 37 de colegi au finalizat sesiunile de învățare on-line privind înțelegerea prejudecăților inconștiente.
Planificăm

Pentru a livra planul DE&I 2030 vom lansa, de asemenea, inițiativele de instruire în sfera diversității și incluziunii.

 

Vom continua să dezvoltăm materiale, evenimente și programe relevante pentru femei și viitoarele generații, alături de practici și programe eficiente legate de bunăstarea angajaților, a părinților și a angajaților cu nevoi speciale/ dizabilități. De asemenea, intenționăm să lansăm un ghid pentru angajații cu dizabilități, menit să crească gradul de conștientizare pe această temă pentru toți angajații.

 

Diversitatea forței de muncă este unul dintre obiectivele proceselor noastre de recrutare. Toate programele noastre dedicate studenților și tinerilor profesioniști se concentrează, de asemenea, pe atingerea unui echilibru de gen.

Acțiunile noastre cheie

Am continuat să lucrăm pentru a asigura un loc de muncă echitabil și incluziv.

 

Evenimente

  • Ziua Internațională a Femeii 2022, #BreakTheBias: Accentul a fost pus pe crearea unui mediu fără prejudecăți, în care toată lumea – indiferent de gen, formare sau orientare sexuală – poate prospera. Un aspect important a fost îmbunătățirea egalității dintre femei și bărbați prin creșterea nivelului de conștientizare cu privire la prejudecăți, stereotipuri și discriminare. Am desfășurat două evenimente online la nivel de grup, reunind peste 165 de participanți:
    • Pentru evenimentul #BreakTheBias Guest Speaker, am avut o invitată externă (o jucătoare de fotbal internațională) care a împărtășit din experiența personală situații în care s-a lovit de prejudecăți, în special într-un sport dominat de bărbați, și cum a contribuit ca lider al echipei de fotbal la corectarea acelor idei preconcepute.
    • Pe baza feedback-ului primit prin sondajul rapid pentru Diversitate, Echitate și Incluziune realizat în 2021, am oferit o perspectivă asupra contribuțiilor valoroase aduse în crearea noii strategii DE&I.

 

  • În luna Diversității, Echității și Incluziunii coordonatorii DE&I din cadrul Grupului au organizat evenimente care au avut ca scop schimbul informații și interacțiuni utile tuturor angajaților, dedicate femeilor, generațiilor următoare, părinților, persoanelor cu dizabilități.

Echipa DE&I din OMV Petrom a implementat următoarele evenimente:

 

  • Schimb de experiență cu părinții – grupuri de 3 părinți din 3 culturi și companii diferite au avut cadrul pentru a discuta despre provocările, experiența și cele mai bune practici pentru un echilibru între viața profesională și cea de familie. Peste 140 de participanți au participat la această primă ediție.
  • Panelul de discuții despre prejudecățile inconștiente – un eveniment online în cadrul căruia membrii consiliului de administrație ai OMV Petrom, OMV și Borealis și-au împărtășit punctele de vedere cu privire la cele mai des întâlnite prejudecăți la locul de muncă. Audiența (165 de participanți) a interacționat cu vorbitorii și a schimbat opinii pe această temă.
  • În decembrie am organizat primul eveniment fizic, post-pandemic, pentru părinți și copii: „Aduceți copiii la muncă… pentru a sărbători Crăciunul”. În total, 150 de copii au participat și au avut ocazia să învețe mai multe despre industria petrolului și a gazelor.

 

Fluxuri de lucru pentru Diversitate, Echitate și Incluziune

În 2022, am lansat fluxurile de lucru pentru Parenting și Dizabilități care ne ajută să definim și să realizăm viziunea noastră DE&I.

  • Fluxul pentru Parenting a organizat evenimentele menționate mai sus (schimbul de experiență al părinților și „Aduceți-vă copiii la muncă…pentru a sărbători Crăciunul”).
  • Fluxul pentru Dizabilități are ca scop creșterea conștientizării pe această temă, precum și dezvoltarea de instrumente și comportamente menite să creeze un spațiu incluziv pentru colegii noștri cu dizabilități sau nevoi speciale. Printre primele livrabile (2023) se află Ghidul pentru dizabilități care include informații generale privind dizabilitățile, setul de instrumente de asistență conexe, precum și comportamentul recomandat în cazul interacțiunii cu o persoană cu nevoi speciale.

Am lansat un program de mentorat dedicat femeilor (HER ENERGY) și am continuat programele de mentorat pentru studenți și stagiari.

Rezultate (indicatori cheie, alți indicatori)
  • 31,1% dintre femei la nivel de management
  • 32 discipoli și 36 mentori au participat la programele noastre de mentorat
  • Nu au fost înregistrate incidente de discriminare în 2022
Perspectivă

În 2023, intenționăm să continuăm să măsurăm implicarea în organizația noastră prin aplicarea Pulse Check, pe care îl considerăm un integrator pentru bunăstarea angajaților, dezvoltarea lor și a practicilor de conducere.

 

În același timp, acțiunile cheie vor fi dedicate consolidării fluxurilor noastre pentru Diversitate, Echitate și Incluziune: părinți, bunăstare, generații viitoare, dizabilități și femei.

 

Vom continua să oferim evenimente și educație de înaltă calitate pentru a crește implicarea și interesul pentru DE&I și pentru a crea o rețea puternică de voluntari.