Sănătate

De ce este important?

Sănătatea angajaților noștri este o componentă esențială, protejată prin responsabilitate individuală și susținută de OMV Petrom în calitate de angajator responsabil. Prin urmare, programele și serviciile de sănătate sunt concepute pentru a îmbunătăți și menține bunăstarea angajaților, sănătatea fizică și mentală, deoarece oamenii sunt activul central al Companiei noastre.

Angajamentul nostru

Un angajament esențial al Politicii HSSE este protejarea oamenilor, a mediului, a activelor și a reputației, susținând totodată creșterea calității activităților noastre. Viziunea noastră HSSE „FĂRĂ Răniri – NICIO Pierdere” se concentrează pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și furnizarea de servicii medicale și programe pentru angajații noștri. Având în vedere profilul angajaților noștri, am dezvoltat și implementat servicii, campanii și programe pentru sănătate pentru a aborda cele mai importante probleme de impact asupra sănătății, pentru a promova sănătatea, a crește gradul de conștientizare și pentru a preveni problemele de sănătate.

Măsurăm

Pentru a monitoriza starea de sănătate a angajaților, compania PetroMed Solutions SRL (PetroMed) deținută de Grup oferă o serie de servicii ce includ examinări medicale profesionale cerute de legislația în vigoare, consultații medicale generale, asistență medicală de urgență, precum și consiliere medicală preventivă pentru angajații noștri.

 

Un program de asigurare de sănătate privată oferit de OMV Petrom tuturor angajaților încă din 2014 a reprezentat un sprijin financiar pentru mulți colegi aflați în situații medicale dificile. Programul continuă să ofere cea mai complexă acoperire medicală la cel mai competitiv cost din România.

Acționăm

Departamentul de Managementul Sănătății este responsabil pentru dezvoltarea Strategiei de Sănătate și integrarea serviciilor și programelor de sănătate. O rețea de 21 de cabinete aflate la locul de muncă este utilizată de furnizorul nostru intern de servicii medicale pentru a oferi servicii de sănătate ocupațională. Ca parte a implementării standardului HSSE de management al riscurilor, sunt identificate și evaluate pericolele pentru sănătatea profesională, iar măsurile de control sunt implementate în conformitate cu standardul. Un serie de linii directoare au fost dezvoltate pe baza recomandărilor internaționale ale IOGP/IPIECA pentru evaluarea riscurilor precum agenți chimici, stres psihologic și leziuni fizice. Echipa medicală sprijină echipa locală HSSE să dezvolte și să mențină un registru complet și actualizat al riscurilor ocupaționale la fiecare locație.

 

Standardul de sănătate al Grupului

Pentru a asigura servicii de asistență medicală de cea mai înaltă calitate pentru angajații noștri, am stabilit un standard de îngrijire medicală la nivel de Grup. Pe lângă campaniile de promovare a sănătății, evaluarea sistematică a reducerii riscurilor de sănătate și îngrijirea curativă, standardul descrie și principalele norme, linii de comunicare, roluri și responsabilități în cadrul Grupului OMV.

 

Platforma Health: ON!

Platforma Health: ON!, activă din 2014, integrează toate programele și inițiativele de sănătate oferite de Companie. Comunicarea sa atractivă și interactivă încurajează angajații să devină co-creatori ai activităților pentru sănătate, încurajând în același timp utilizarea voluntară a programelor în funcție de nevoile lor specifice. Platforma acoperă servicii și beneficii legate de sănătatea profesională, prevenirea (campanii de promovare a sănătății și de conștientizare, cum ar fi „Pașaportul pentru sănătate” sau abonamente medicale cu reduceri la principalele rețele medicale private), sănătatea curativă (acoperită prin cabinetele PetroMed și asigurarea privată de sănătate OMV Petrom), asistența medicală de urgență (prim ajutor medical).

Verificăm

Pentru a se asigura că Standardul comun de asistență medicală este implementat și respectat în întregul Grup, programul de audit de sănătate servește drept instrument de evaluare. Cabinetele și toți partenerii medicali sunt auditați la fiecare trei ani, iar cabinetele raportează independent în fiecare an, parte a programului. Abordarea managementului sănătății este evaluată pe baza rezultatelor auditului pentru a identifica domeniile de îmbunătățire.

Instruim

Departamentul de Managementul Sănătății coordonează și livrează cursuri de instruire privind acordarea primului ajutor prin intermediul Departamentului de Management al Instrumentelor de Instruire profesională. În acest proces, rolul Departamentului de Managementul Sănătății este de a organiza și de a livra instruirea angajaților din fiecare locație, conform legislației în vigoare. În conformitate cu Standardul de Sănătate, furnizarea și instruirea privind acordarea primului ajutor trebuie să respecte cerințele legale locale de participare de minimum 10% din pentru personalul operațional sau 5% din management.

Planificăm

Planul anual HSSE include acțiuni și programe de promovare și conștientizare cu privire la importanța sănătății. Am continuat să acordăm atenție pandemiei COVID-19 pentru a asigura un mediu de lucru sănătos și sigur pentru angajații, contractanții și partenerii noștri și pentru a menține operaționale activitățile critice ale OMV Petrom.

  • am promovat și am facilitat vaccinarea împotriva COVID-19, respectând dreptul angajaților de a alege în acord cu legislația locală
  • am furnizat angajaților informații din surse de încredere pentru a-i ajuta în luarea deciziilor informate și pentru a minimiza posibilitatea dezinformării; am oferit informații actualizate cu privire la măsurile și deciziile de revenire la birou
  • ne-am asumat costurile pentru facilitarea vaccinării, cu aprobarea autorităților sanitare locale și / sau internaționale
Acțiunile noastre cheie

Atenția noastră s-a concentrat în 2022 pe adaptarea la contextul pandemic prin campania de răspuns și vaccinare împotriva COVID-19 și promovarea sănătății.

#ergotime

Prin intermediul platformei Health: ON! ne-am concentrat pe ergonomie și adaptarea la condițiile de muncă. Am derulat o campanie video, numită #ergotime, care a inclus o serie de scurte videoclipuri în care fizioterapeutul nostru de la PetroMed a oferit informații utile despre echipamentele ergonomice, dar și sfaturi despre cum se poate îmbunătăți postura la birou pentru a evita problemele de sănătate.

 

Pașaport pentru sănătate, a 7-a ediție

Organizată anual de Departamentul de Management al Sănătății al HSSE cu sprijinul PetroMed, campania propune abordarea proactivă a prevenției în cadrul comunității, încurajarea angajaților de a participa în mod voluntar la programe de sănătate și de a adopta un stil de viață sănătos, consolidând în acest fel formarea unei culturi a sănătății în OMV Petrom. Competiția a înregistrat aproximativ 1.200 participanți și s-a desfășurat în format hibrid, fiind deschisă atât colegilor cu acces la intranet, cât și celor fără acces prin intermediul clinicilor locale PetroMed. În 2022, stilul de viață sănătos și prevenția au fost două teme esențiale abordate prin intermediul articolelor de pe Intranet și al webinariilor livrate de experți pe fiecare subiect.

 

HUMAN for HUMAN

Platforma Health: ON! a adus un nou sprijin pentru toți angajații: „HUMAN for HUMAN” – o campanie dedicată bunăstării mentale lansată pentru a ne informa colegii despre cum pot menține echilibrul dintre muncă și viața personală și cum pot gestiona stresul asociat cu diferite situații care le-ar putea afecta bunăstarea. Campania va fi prelungită și în 2023.

Rezultate (indicatori cheie, alți indicatori)
  • În ultimii ani, numărul de consultări medicale preventive a crescut, angajații noștri beneficiind de campanii de screening și vaccinare
  • Am oferit acces la vaccinarea împotriva COVID-19 și a gripei prin intermediul clinicilor PetroMed, un beneficiu care s-a bucurat de succes și a fost bine primit de colegii noștri. 1.720 de persoane au fost vaccinate pe tot parcursul anului 2022
  • În 2022, am continuat examinările cardiovasculare, hepatice și pentru diabet, înregistrând o participare ridicată din partea colegilor noștri (câte 7,036 persoane au fost înregistrate la fiecare dintre aceste programe)
  • Am adăugat 4 noi programe de prevenire: screening-ul pentru cancerul de prostată, de sân, colorectal și pentru hepatita cronică. În total, am înregistrat 2.886 de persoane la screening-ul pentru cancerul de prostată, 855 la programul de prevenire a cancerului de sân (numai în sediul central Petrom City), 721 la screening-ul pentru cancerul colorectal șo 2.658 participanți la screening-ul pentru hepatită cronică.
Perspectivă
  • Evaluarea riscurilor de sănătate va fi efectuată la nivel local

  • Vor fi dezvoltate 2 campanii de promovare a sănătății: Sănătate mintală pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul angajaților și managerilor OMV Petrom cu privire la echilibrul dintre viața profesională și cea personală și Îmbătrânirea și sănătatea cardiovasculară pentru a promova abordarea proactivă a prevenției în organizația noastră.