Digitalizare

Am continuat eforturile noastre de digitalizare în 2022, cu scopul de a obține un viitor cu emisii reduse de carbon, de a spori eficiența resurselor, de a spori capacitățile HSSE și de a perfecționa angajații noștri.

 

Mișcarea Digitală în R&M a inclus următoarele activități de digitalizare:

Viitorul cu emisii reduse de carbon

  • Programul predictiv de curățare a schimbătorului de căldură CDU în Rafinăria Petrobrazi– o nouă soluție digitală implementată pentru a prezice gradul de murdărire a schimbătoarelor de căldură de proces. Acest lucru va îmbunătăți precizia programului de curățare a schimbătoarelor de căldură, reducând în același timp consumul de combustibil al încălzitoarelor, reducând la minimum emisiile de CO2 și reducând constrângerile legate de rata de alimentare. Unul dintre obiective este de a contribui la o reducere de 4 kt CO2 până în 2026.
  • Tabloul de bord de monitorizare a emisiilorCO2 în Rafinăria Petrobrazi- soluție digitală pentru replicarea proceselor existente de calcul și monitorizare a emisiilor de CO2 ale amplasamentului pentru a sprijini eforturile globale de reducere a amprentei de CO2, analizarea cauzelor profunde și procesul decizional mai rapid. Acesta este un factor de facilitare pentru alte planuri de reducere a emisiilor de CO2.

Creșterea eficienței resurselor

  • Etichete electronice pe rafturi – testăm etichete electronice la stațiile de alimentare OMV din România, vizând produse cu modificări dinamice ale prețurilor de mai multe ori pe zi pentru a reduce deșeurile de hârtie. În primele 8 luni, peste 500.000 de modificări de preț au fost automatizate ca pilot și au economisit ~ 0,3 de tone de hârtie.
  • Arhivarea digitală și fără hârtie în depozitele din România – reducerea/eliminarea generării fizice (imprimării) și arhivării manuale a documentelor pe hârtie în depozitele din România. Economii anuale de proiect: 2000 pachete → 5 tone de hârtie → 10-12 tone de lemn. „O tonă de hârtie reciclată salvează 17 de copaci maturi de la tăiere” → salvăm anual peste 80 de copaci de la tăiere.
  • Instrumentul de stabilire a prețurilor din regiune Est – Analiza predictivă pentru previzionarea prețurilor este în prezent în curs de testare, cu un potențial de economisire de 460 de ore pe an.
  • Cantitatea de energie în cadrul diviziei noastre Gaze și Energie – a avut ca scop construirea unei afaceri scalabile prin automatizarea efortului manual cu gestionarea cantității de energie și creșterea preciziei prognozei prin gestionarea structurată a datelor.
  • Plan de acțiune privind digitalizarea Petrobrazi pentru următorii 3 ani. Acesta include inițiative digitale în curs de execuție, cum ar fi automatizarea calculului și raportării de CO2 și a balanței energetice, precum și inițiative digitale în faza de idee / concept, cum ar fi Instrumentul de gestionare a energiei la nivel de locație, Detectarea digitală a gazelor, Digitalizarea managementului deșeurilor și Inteligența artificială în unitățile de proces (cu eficiența energetică ca parte a funcției obiectivului general).

Îmbunătățirea capacităților HSSE

  • Aplicație mobilă pentru HSSE – aplicație mobilă / online care ar trebui să fie utilizată de diferite grupuri de angajați din divizia R&M. Aplicația are scopul de a crește implicarea angajaților, de a încuraja practicile de lucru sigure, de a ne ajuta să creăm un mediu de lucru mai sigur și să reducem incidentele la locul de muncă.

Perfecționarea angajaților

  • OMV Petrom Digital Bootcamp – Bootcamp-ul este un exercițiu de inovare care definește corect o provocare, proiectează și implementează soluțiile potrivite pentru o abordare rapidă de punere pe piață, cu scopul de a crea valoare pentru client și pentru companie. Prin rețeaua noastră de agenți de schimbare (peste 70 de angajați) am reușit să creăm și să generăm idei împreună. Din cele 10 sesiuni inițiate, avem 5 de soluții implementate pe piață. Celelalte 5 sesiuni au dus aplicarea principiilor Design Thinking un pas mai departe, dovedind că învățarea prin greșeli este o necesitate într-un mediu dinamic și construiește reziliență. Reziliența a ajutat organizația să dezvolte o mentalitate de creștere, să adopte comportamentele corecte și să îmbrățișeze schimbarea.
  • Car Home – reprezintă rezultatul unui proces de inovare (folosind metodologia Design Thinking) în care am pornit de la o nevoie specifică a clientului (nevoia de a gestiona sarcinile de administrare a mașinilor) și am transformat-o într-o aplicație reală. Ajutorul comunității noastre digitale (peste 200 de angajați) din întreaga companie a fost valoros în dezvoltarea cu succes a aplicației, care digitalizează serviciile din stațiile de alimentare OMV și Petrom și oferă noi caracteristici printr-o interfață ușor de utilizat și personalizabilă. Angajații au contribuit prin interviuri cu utilizatori, testare a capabilităților de către utilizatori (peste 10 de sesiuni de lucru), prototipuri rapide și identificarea erorilor (peste 300 de erori depistate și rezolvate). Pentru a monitoriza și controla succesul aplicației am dezvoltat, de asemenea un set de indicatori-cheie de performanță cum ar fi: numărul de descărcări, numărul de utilizatori activi, numărul de tranzacții etc. care vor fi vizibile (urmărite) începând cu T1 2023.
  • Prin programul nostru DIGITUP in E&P, am realizat o serie de activități de digitalizare:

Creșterea eficienței resurselor

Implementarea OSI PI

150.000 etichete configurate pe server, colectând date din zăcăminte: parametri de proces, presiuni, temperaturi, fluxuri, informații despre sistemul de ridicare artificială (tip de pompare, viteze, parametri de funcționare) și de la instalațiile de suprafață: parametri de proces (niveluri în separatoare, fluxuri de produse, temperaturi, presiuni, calitatea exportului, flux către clienți.

Digitalizarea raportului facilității (FReD)

permite captarea parametrilor de proces fără suport de hârtie în PI și transferul automat ulterior de date către sisteme la nivel de grup, cum ar fi PIMMS. În primul trimestru a fost finalizată faza pilot pentru 6 unități din zonele de producție Moldova și Valahia, inclusiv integrarea PIMMS și semnătura electronică pentru rapoartele digitale. Lansarea în trimestrul al doilea a început și a fost implementată în 121 unități din zona de producție Moldova (finalizat) și din zona de producție Valahia (3 sectoare de producție). Până la sfârșitul anului 2022 vom ajunge la 420 de facilități.

Automatizare PMF

implementarea a 3 cazuri de utilizare permite folosirea unei noi platforme de inginerie integrate digital, consolidând datele din 6 sisteme sursă. Fluxurile de lucru manuale curente au fost automatizate.

Best Day

produsul global reduce munca manuală și timpii morți prin intermediul algoritmilor automatizați pentru a ajuta inginerii și contribuie în mod esențial la obiectivul general de a atinge o producție anuală de +0,5%. Un număr de 8.524 de sonde au instalate acest instrument.

La OMV Petrom, derulăm și programe interdivizionale – CIO & Digital Office:

Perfecționarea angajaților

Mentorat invers

un program interdivizional care a implicat manageri ca învățăcei și colegii nativi digitali ca mentori. Programul are ca scop schimbarea mentalităților, încurajarea colaborării trans-departamentală și sprijinirea adoptării noilor tehnologii ținând cont de șase aspecte: competențele digitale, automatizarea muncii, raportarea, colaborarea, productivitatea și competențele media.

Dezvoltarea cetățeanului

în 2020, OMV Petrom a inițiat „ Digital Democracy”, o inițiativă de perfecționare menită să permită forței noastre de muncă („cetățeni”) să profite de avantajele instrumentelor digitale simple, cum ar fi Microsoft Power Automate și PowerApps. În septembrie 2022, conceptul și domeniul de aplicare au fost extinse pentru a acoperi MS Power Platform („Power Citizens”) și Data Science („Data Citizens”), cu un pilot lansat cu 4 de cazuri de utilizare în OMV Petrom Finance.