Declarația Directorului General Executiv

În 2022, lumea s-a confruntat cu încă un an provocator. Războiul tragic din Ucraina a generat o criză umanitară, precum și perturbarea sistemelor economice și energetice din Europa și nu numai. În acest context, la OMV Petrom am acționat în două direcții principale. În primul rând, ne-am diversificat sursele de aprovizionare pentru a ne asigura că ne îndeplinim misiunea principală, aceea de a furniza energie României și în regiune. De asemenea, am făcut o prioritate din contribuția la efortul de ajutor umanitar, donând peste 1 milion de euro ONG-urilor care oferă sprijin refugiaților ucraineni.

 

La OMV Petrom, 2022 a fost și anul în care am început implementarea Strategiei noastre 2030, cu scopul de a conduce tranziția energetică în Europa de Sud-Est, prin valorificarea oportunităților de pe piețele emergente. Privind spre 2023, Strategia 2030 a OMV Petrom va continua să încurajeze transformarea companiei, plasând sustenabilitatea în avanpostul planurilor noastre de afaceri. Eforturile noastre au fost recunoscute de agenții de rating precum Sustainalytics, care au inclus OMV Petrom în Lista Companiilor ESG cu cele mai bune cote Sustainalytics ale acestui an. OMV Petrom a primit statutul de furnizor Silver de la EcoVadis. Ne mândrim să vedem că managementul sustenabilității aplicat de către OMV Petrom este evaluat ca fiind unul puternic și suntem ne simțim responsabili să continuăm să acordăm atenție domeniilor în care trebuie să ne îmbunătățim.

 

Strategia noastră 2030 se bazează pe un cadru puternic de sustenabilitate, cu un angajament clar de a conduce operațiuni responsabile, de a promova oamenii și comunitățile și de a valorifica inovația și digitalizarea. În 2022, am introdus noi angajamente pentru 2030 pentru domenii de sustenabilitate pentru a completa obiectivele noastre climatice. Veți afla mai multe despre noile noastre obiective pe măsură ce citiți Raportul nostru de sustenabilitate.

Vă invit să citiți Raportul nostru de sustenabilitate 2022, care reflectă asupra realizărilor noastre și prezintă noile noastre angajamente pentru un viitor sustenabil. În acest Raport, împărtășim povestea energiei și a oamenilor noștri, care servește ca un exemplu al capacității noastre de a ne adapta, de a depăși și de a continua să transformăm OMV Petrom pentru un viitor sustenabil.

Christina Verchere

Acum, permiteți-mi să vă ghidez prin principalele puncte de referință de sustenabilitate ale anului 2022:

Tranziția către afaceri cu emisii reduse de carbon

În 2022, am continuat să ne îmbunătățim dezvăluirile legate de managementul schimbărilor climatice. Intensitatea de carbon a operațiunilor noastre a scăzut cu aproximativ 11% față de nivelul din 2019. Ambiția noastră generală este să obținem o reducere cu 30% până în 2030 față de 2019, iar în 2023 vom continua să ne depunem eforturile în acest sens. În plus, ne-am redus intensitatea emisiilor de metan cu 70% față de nivelul din 2019, progresând către ținta noastră de mai puțin de 0,2% până în 2025.

 

Anul trecut, am semnat un parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia pentru construirea a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de ~ 450 MW, cu investiții de peste 400 de milioane de euro.

 

Privind spre 2023 și mai departe, rămânem concentrați pe creșterea performanței și a transparenței în problemele ESG.

Derulăm operațiuni responsabile

Eforturile noastre sunt îndreptate spre eficiența resurselor și comportamentul integru și transparent față de toate părțile interesate. Ne reafirmăm angajamentul pentru „Zero daune – Fără pierderi” și am observat îmbunătățiri ale performanței noastre în materie de siguranță, iar pentru aceasta aș dori să subliniez angajamentul colegilor și partenerilor pentru siguranța operațiunilor. Ca întotdeauna în ceea ce privește siguranța, avem mai multă muncă de făcut astfel încât toată lumea să se poată întoarce zilnic în siguranță la cei dragi. La OMV Petrom nimic nu este mai important.

Susținerea acordată oamenilor și comunităților

Ghidați de valorile noastre și susținuți de talentul și diversitatea colegilor mei, am încredere în capacitatea noastră de a conduce transformarea companiei. Credem în diversitate și incluziune, în respectul pentru cei de lângă noi și, prin urmare, în drepturile omului. Toate acestea sunt avantaje puternice, care ajută la crearea de valoare pentru afaceri. Apreciem în mod deosebit rolul pe care îl pot juca femeile în conducerea procesului nostru de transformare. Suntem mândri să subliniem că reprezentarea femeilor în funcții de conducere a crescut la 31%, fiind în mod clar pe drumul cel bun pentru ne atinge obiectivul de 32% până în 2025.

 

OMV Petrom contribuie semnificativ la mediul economic și social al societății. Am investit aproximativ 40 de milioane de euro în proiecte de dezvoltare pe termen lung a comunităților în care activăm, pentru un milion de beneficiari direcți.

Valorificarea inovației și digitalizării

Recunoaștem că schimbările de anvergură aduse de tranziția energetică nu pot avea loc fără digitalizare. Prin urmare, ne concentrăm pe dezvoltarea abilităților digitale ale angajaților noștri și pe valorificarea puterii digitalizării pentru a simplifica și automatiza procesele din cadrul companiei, ceea ce ne va ajuta să creștem agilitatea organizației noastre și să oferim o experiență mai bună pentru clienții noștri.