Dezvoltarea abilităților și instruirea

De ce este important?

Crearea unei culturi organizaționale de învățare este mediul perfect pentru ca oamenii noștri să se dezvolte, să crească, să inoveze și să construiască în același timp un loc de muncă antrenant. Activitățile noastre necesită angajați cu înaltă calificare, capabili să facă față cerințelor pieței în continuă schimbare și tuturor provocărilor stringente cu care se confruntă business-ul nostru.

Angajamentul nostru

Construirea și menținerea unei echipe talentate și competente.

Măsurăm

Monitorizăm numărul de ore de formare per angajat, pe diferite categorii de angajați și pe gen, precum și numărul de angajați care primesc periodic evaluări de performanță și dezvoltare a carierei.

Acționăm

Ajustăm continuu programele de formare în funcție de evaluarea nevoilor, prin combinarea programelor interne cu programe externe. Trainingurile tradiționale la clasă au trecut printr-o transformare majoră din cauza pandemiei de COVID-19 și acum ne concentrăm din ce în ce mai mult pe platformele de e-learning și conținut digital, unde ne încurajăm angajații să aleagă subiectele potrivite nevoilor lor.

Verificăm

Un proces de evaluare este în vigoare pentru toate instruirile efectuate. Criterii precum calitatea conținutului, performanța instructorului și capacitatea de adaptare la public, precum și atingerea rezultatelor dorite sunt evaluate cu atenție, iar după o analiză internă, îmbunătățirile sunt luate în considerare și implementate.

Instruim

Echipa noastră de training este întotdeauna în strânsă legătură cu fiecare departament pentru a înțelege mai bine nevoile business-ului nostru. Considerăm că doar prin înțelegerea nevoii specifice, putem selecta cei mai buni furnizori de training capabili să creeze programe personalizate.

Planificăm

Proiectăm și implementăm noi programe inovatoare de învățare pentru a ajuta procesul de transformare al organizației noastre și pentru a ne poziționa pentru creștere.

Acțiunile noastre cheie privind Dezvoltarea abilităților și instruire

În 2021, am lansat noi programe de învățare inovatoare, pe lângă inițiativele deja în derulare.

Dezvoltarea leadership-ului

Schimbarea începe de la vârf și avem nevoie de modele care inspiră pentru a integra noile moduri de lucru sustenabile și pentru a declanșa o schimbare de comportament de lungă durată.

GROW este programul nostru de leadership axat pe 3 comportamente principale: Simplificarea companiei și Optimizarea timpului, Dezvoltarea oamenilor și Colaborarea. Liderii puternici sunt cheia succesului unei companii și, investind în ei, ne asigurăm că toți oamenii noștri vor fi implicați și motivați să continue să ne ajute să obținem rezultate bune și să rămânem competitivi. GROW se bazează pe un concept de micro- învățare de 9 luni (minimum) și pe nevoile zilnice ale liderilor OMV Petrom. Programul GROW este o practică a noilor moduri de lucru, un ajutor personal pentru lideri pentru a-și gestiona mai bine propria viață și echipele.

Kit de comunicare pentru manageri – munca hibridă a adăugat un nou nivel de provocare pentru manageri și echipele lor în ceea ce privește comunicarea. În unele cazuri, munca la distanță aduce incertitudine și lipsă de conexiune cu restul echipei și cu organizația în general. Ne propunem să promovăm o cultură de comunicare deschisă în interiorul OMV Petrom, să valorificăm și să împuternicim managerii ca mesageri principali pentru toți angajații. Liderii pot oferi cunoștințe esențiale de comunicare socială pentru o mai bună și eficientă interacțiune cu angajații lor și cu părțile sociale interesate. Am pregătit un Kit de comunicare trimestrial pentru a disemina la toate nivelurile de management o imagine de ansamblu a principalelor mesaje din organizația noastră, pornind de la fiecare eveniment intern trimestrial cu Directoratul. Subiectele relevante legate de business și oameni pot fi discutate mai apoi cu fiecare echipă. Setul include un ghid cu sfaturi și trucuri pentru manageri despre cum să comunice mai bine în întâlnirile cu echipa lor.

First Time Leaders 2.0 a fost conceput pentru a dezvolta abilități de conducere tuturor persoanelor care preiau pentru prima dată un rol de conducere, adaptate la nivelul lor de management. Acesta a inclus informații utile despre modelele de conducere ale OMV Petrom, rolul lor ca lider, echipele foarte eficiente, leadership virtual și managementul schimbării.

Leadership Essentials este menit să ajute managerii să dobândească cunoștințe despre managementul oamenilor. Programul a fost disponibil pentru actualii lideri OMV Petrom, pentru angajații care preiau pentru prima dată un rol de conducere și pentru angajații care se alătură OMV Petrom pe o poziție de conducere.

Conducerea echipelor de la distanță/ hibride este trainingul nostru menit să faciliteze și să perfecționeze liderii actuali să conducă echipe extrem de eficiente la distanță; în cadrul acestuia, s-au abordat subiecte precum provocările conducerii echipelor la distanță sau sesiuni de coaching privind instrumente digitale. Programul a fost livrat digital și facilitat intern. A fost pus la dispoziție atât liderilor, cât și experților, persoanelor care se confruntă cu nevoia de a gestiona schimbarea continuă, creșterea și maximizarea potențialului lor. 

Abilități digitale pentru lideri – scopul acestui program a fost de a oferi informații despre conducerea organizațiilor către succes într-un mod eficient, acolo unde factorii de transformare sunt mai puțin previzibili, iar tehnologia este într-o schimbare continuă și evoluează rapid. Principalele subiecte abordate au inclus: conducerea rețelelor de colaborare, facilitarea responsabilizării, fitness digital (e-learning).

Alte programe de învățare

Abilități de facilitare în mediul digital – module practice extrem de interactive, care vizează dezvoltarea abilităților de a desfășura workshopuri online de succes (de exemplu, pregătirea și planificarea workshopului, utilizarea instrumentelor digitale, moderarea exercițiilor online, prezentarea conținutului online).

Workshop pentru eficientizarea echipei – concepute pentru a crește eficacitatea și performanța în cadrul echipei prin multiple activități de învățare combinate, adaptate nevoilor echipei. Conținut tipic: analiza eficienței echipei, instrument de diagnosticare, informare și monitorizare.

Get to Know and Grow – a fost o inițiativă de dezvoltare axată pe angajații Core Top Talents condusă de membrii Directoratului al OMV Petrom și a constat în discuții referitoare la dezvoltare între membrii Directoratului și Core Top Talents dintr-o structură transversală. Programul a început în 2020 și a fost implementat cu succes și în 2021.

Rezultate (indicatori cheie, alți indicatori)

Angajații noștri au beneficiat de 110.886 de ore de training, dintre care 25.175 au fost sesiuni online pe platforma noastră digitală

Programul nostru de leadership – GROW – a implicat ~ 50 de directori și lideri de top într-un program de mare anvergură de schimbare a comportamentului, cu impact pozitiv asupra întregii companii

First Time Leaders 2.0 a acoperit întregul grup de lideri noi, promovați la sfârșitul anului 2019 și de-a lungul lui 2020, care nu au putut fi înscriși în program din cauza pandemiei

Progres

În 2021, am lansat noi programe de învățare inovatoare. Am continuat să ne adaptăm programele de învățare în mediul online, oferind noi instrumente liderilor noștri.

Perspectivă

În 2022, intenționăm să extindem proiectul GROW, pentru a include și a doua linie de management. Mai mult, trainingul de comunicare pentru manageri va fi lansat ca a doua fază a proiectului de Comunicare Socială. Majoritatea programelor noastre de formare vor continua și în 2022.