Despre Grupul OMV Petrom

În 2021, OMV Petrom și-a menținut poziția de cea mai mare companie energetică din sud-estul Europei, acționând de-a lungul întregului lanț valoric energetic: de la explorarea și producția de petrol și gaze până la rafinare și distribuție de combustibili, și mai departe la generarea de energie și comercializarea de gaze și energie.

Misiunea noastră este să furnizăm energia necesară vieții moderne de zi cu zi: lumină, căldură și combustibili pentru mobilitate. Mai mult, suntem mândri să fim unul dintre primii zece angajatori din România, precum și unul dintre cei mai mari contribuabili și investitori privați din țară.

 

Cu sediul central în București, România, Grupul OMV Petrom a avut o cifră de afaceri de 26 Mld lei, cu un CAPEX de 2,8 Mld lei în 2021. Modelul de afaceri integrat al Grupului, având drept trei segmente de afaceri – Upstream, Downstream Oil și Downstream Gas, își asigură rezistența financiară într-un context volatil și ajută la furnizarea neîntreruptă de energie către societate.

Upstream

  • În 2021, țările din segmentul Upstream în care am operat au inclus România, Bulgaria, Georgia și Kazahstan, principalele activități de operare desfășurându-se în România în cadrul a șapte Zone de Producție în care operează 152 de zăcăminte comerciale de țiței și gaze, inclusiv explorare și producție atât onshore, cât și offshore de mică adâncime și explorare offshore mare de adâncime.
  • La sfârșitul anului 2021, portofoliul nostru consta în rezerve dovedite de 419,1 mil bep și aproximativ 47,2 mil bep producție de hidrocarburi, inclusiv 3,2 mil de tone de țiței și gaze naturale lichide, precum și 3,7 Mld m3 de gaze naturale.
  • În 2021, a fost finalizată vânzarea cotei noastre de participare în proporție de 100% către Kom-Munai LLP și Tasbulat Oil Corporation (deținând licențe de producție pentru patru zăcăminte onshore, respectiv Komsomolskoe, Aktas, Tasbulat și Turkmenoi) în Kazahstan.
  • În martie 2021, în Estul Mării Negre,, am semnat un Contract de Partajare a Producției (CPP) pentru Blocul II de explorare offshore din Georgia
  • În plus, în decembrie 2021, transferul a 40 de zăcăminte marginale de țiței și gaze onshore a fost finalizat.
  •  
Explorarea și producția onshore de țiței
Explorarea și producția onshore de gaze naturale
Explorarea și producția offshore de țiței și gaze naturale

Downstream Oil

  • În cadrul operațiunilor noastre din segmentul Downstream Oil, operăm Rafinăria Petrobrazi, situată în județul Prahova – România, care are o capacitate de 4,5 mil. tone pe an și poate prelucra întreaga cantitate de țiței pe care OMV Petrom o produce în România.
  • Vânzările tip retail au fost efectuate de un total de 793 de stații de distribuție carburanți situate în România, Moldova, Bulgaria și Serbia, operate sub două mărci: Petrom și OMV.
  • În 2021, am ajuns la 5,34 milioane de tone de vânzări de produse rafinate, dintre care 2,94 milioane de tone au fost vânzări cu amănuntul.
Rafinare
Logistică pentru depozitare
Transport
Vânzări produse petroliere și nepetroliere

Downstream Gas

  • Centrala pe gaze de la Brazi are o capacitate de 860 MW – Centrala cu Ciclu Combinat Brazi (CECC), fiind situată în aceeași zonă cu Rafinăria Petrobrazi.
  • În 2021, segmentul Downstream Gas a înregistrat volume de vânzări de gaze naturale de 48,94 TWh (inclusiv 38,42 TWh către terți) și a generat 4,79 TWh de energie electrică, un record de la punerea în funcțiune a centralei de energie electrică Brazi.
Vânzări de electricitate
Producția de electricitate
Vânzări de gaze naturale

Utilizare

Aviație
Agricultură
Autoturisme
Construcții
Mase plastice
Substanțe chimice
Electricitate
Încălzire
Horeca
Oțel