Declarația Directorului General Executiv

2021 a fost un an în care pandemia globală de COVID-19 a continuat să perturbe vieți, societăți și industrii. Un an în care preocupările legate de securitatea aprovizionării au devenit, de asemenea, mai reale ca niciodată, evidențiind încă o dată necesitatea unui sector energetic puternic și diversificat.

Pentru noi, la OMV Petrom, anul trecut a fost unul de hotar, odată cu lansarea Strategiei noastre pentru 2030. Pornim pe o cale ambițioasă de transformare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, cu sustenabilitatea integrată pe deplin în planurile noastre de afaceri. Am propus cel mai mare plan de investiții private din sectorul energetic românesc, în valoare totală de 11 Mld EUR. Aproximativ 35% din investițiile noastre vor fi direcționate către soluții cu emisii reduse și zero de carbon. De asemenea, intenționăm să creștem ponderea gazelor naturale în producția noastră de hidrocarburi la aproximativ 70%, deoarece vedem gazele naturale ca un factor cheie pentru o tranziție energetică de succes în România.

 

Performanța ridicată și transparența cu privire la aspectele de sustenabilitate rămân un obiectiv cheie pentru noi. În 2021, am continuat să ne îmbunătățim dezvăluirile legate de managementul schimbărilor climatice, în conformitate cu recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures. Eforturile noastre au fost recunoscute de agențiile de rating precum Sustainalytics, care au plasat performanța noastră printre primele 3% companii din domeniu. Suntem mândri să vedem că managementul sustenabilității la OMV Petrom este evaluat ca fiind de nivel înalt. În plus, ne motivează să continuăm să lucrăm în ariile în care avem nevoie de îmbunătățiri.

Călătoria noastră spre un viitor Net Zero

Criza climatică globală rămâne urgentă și necesită atenția noastră imediată. În decembrie 2021, am anunțat un plan de investiții îndrăzneț, cu ambiția de a conduce tranziția energetică în Europa de Sud-Est, valorificând oportunitățile pieței emergente. În drumul nostru către operațiuni Net Zero până în 2050, ne propunem o reducere cu 30% a emisiilor de carbon din operațiunile noastre până în 2030, față de 2019. 

Vă invit acum pe toți să citiți Raportul nostru, în timp ce aruncăm o privire la promisiunile noastre anterioare și la cât de departe am ajuns, introducem noile noastre angajamente pentru un viitor sustenabil. Cel mai important, împărtășim în acest Raport povestea energiei noastre și a oamenilor noștri an de an, 2021 servind drept exemplu al capacității noastre de a ne adapta, de a depăși și de a continua să oferim rezultate. Aceasta este povestea noastră de sustenabilitate. Aceasta este ceea ce facem: oferim energie pentru o viață mai bună!

Christina Verchere

Emisiile noastre combinate Scop 1, 2 și 3 vor scădea cu aproximativ 20% până în 2030. De asemenea, vizăm o reducere a intensității noastre de metan la mai puțin de 0,2% până în 2025, în conformitate cu obiectivele internaționale.

Strategia noastră de afaceri pentru 2030 se bazează pe un cadru puternic de durabilitate, cu un angajament clar de a conduce operațiuni responsabile, de a promova oamenii și comunitățile și de a stimula inovația și digitalizarea.

 

Noile noastre obiective climatice vor fi urmate în curând de noi angajamente în alte domenii de sustenabilitate.

Derulăm operațiuni responsabile

Sănătatea și siguranța rămân o prioritate de vârf pentru OMV Petrom și, în acest context, regretăm profund cele două decese care au avut loc in activitatea contractorilor noștri, în 2021. Exprimăm sincerele noastre regrete familiilor acestora. Continuam sa punem accent pe prevenirea tuturor incidentelor de sănătate și siguranță.

 

De asemenea, desfășurarea in mod responsabil a operațiunilor  înseamnă că ne concentrăm  pe eficientizărea resurselor și pe a acționa cu integritate și transparență față de toate părțile implicate. Avem toleranță zero față de orice formă de corupție și ne așteptăm ca partenerii noștri să facă același lucru.

Susținem oamenii și comunitățile

În calitate de cetățean corporativ, OMV Petrom contribuie semnificativ la și social al societății. Dorim să construim și să menținem o echipă talentată, diversă și implicată pentru a ajuta compania să tranziteze la un business operațional cu emisii scăzute de carbon și să își atingă obiectivele de creștere regională. Diversitatea și incluziunea sunt avantaje puternice care ajută la crearea de valoare în afaceri și ne susțin capacitatea de a inova. Am continuat să creștem prezența femeilor în funcții de conducere și ne-am depășit deja obiectivul de 30% propus pentru 2025.

 

Ne străduim să facem o diferență pozitivă în comunitățile noastre, ascultându-le și acționând asupra preocupărilor acestora, precum și sprijinind dezvoltarea lor pe termen lung. Am continuat să investim în infrastructură pentru a îmbunătăți accesul la servicii de bază, cum ar fi asistența medicală și educația în contextul pandemiei. Iar inițiativa noastră, care durează deja de trei ani, de a crea un program de împădurire a devenit o platformă de colaborare și o colecție de „prime”: prima pădure Tiny Urban din România și prima platformă pentru calcularea și estimarea potențialului de absorbție de carbon al pădurilor nou plantate.

Integrăm inovarea și digitalizarea

Pentru a sprijini planurile noastre ambițioase de decarbonizare, vom investi aproximativ 2 miliarde de euro în inovare și noi tehnologii, în principal în captarea și stocarea hidrogenului și carbonului. Ne așteptăm ca acestea ne vor ajuta să atingem obiectivul de a capta mai mult de 2 milioane de tone de CO2 pe an până în 2030. Și, în calitate de parteneri într-un proiect european de cercetare, vom implementa un pilot de captare și utilizare a carbonului la Rafinăria Petrobrazi.

 

Schimbările de anvergură aduse de tranziția energetică nu pot avea loc fără digitalizare. Ne concentrăm constant pe dezvoltarea abilităților digitale ale angajaților noștri și valorificăm puterea digitalizării pentru a simplifica și automatiza procesele din cadrul companiei. Acest lucru ne va ajuta să creștem agilitatea organizației noastre și să oferim o experiență cât mai bună clienților noștri.