Sustenabilitatea la OMV Petrom

Cum gestionăm sustenabilitatea

În 2021, OMV Petrom a lansat Strategia de afaceri 2030 prin care ne luăm angajamentul transformării spre un viitor cu emisii reduse de carbon. Prin noua ambiție și țintele stabilite, OMV Petrom recunoaște schimbările climatice drept una dintre cele mai importante provocări globale, și, de asemenea, drept una dintre cele mai mari oportunități de astăzi. Strategia direcționează modul în care intenționăm să ne dezvoltăm spre a fi o companie integrată de energie diversificată, adăugând noi activități de afacere care presupun emisii reduse de carbon și trasând calea către obiectivul Net Zero în cadrul operațiunilor noastre până în 2050. În acest scop, sustenabilitatea este pe deplin încorporată în strategia noastră de afaceri prin operațiuni derulate responsabil, inovație și digitalizare și susținerea oamenilor și a comunităților. Agenda ONU pentru Dezvoltare Durabilă 2030 este integrată în misiunea noastră de sustenabilitate și face legătura între cele 17 obiective și ambiția noastră.

Cadrul de sustenabilitate acoperă toate subiectele materiale relevante de sustenabilitate – așa cum a rezultat din analiza materialității efectuată în noiembrie 2020. Pentru fiecare subiect material, sunt dezvoltate angajamente clare, planuri de acțiune și ținte. Să fim lideri în tranziția energetică în Europa de sud- est este ambiția noastră strategică și nucleul eforturilor noastre de sustenabilitate. Scopul nostru pe termen lung este să atingem zero emisii nete în operațiuni până în 2050 și să oferim acces la soluții de energie cu emisii zero sau scăzute clienților noștri și societății în general.

Angajamente cheie în Strategia 2030

OMV Petrom: transformarea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon

  • Ambiția noastră este să fim lideri în tranziția energetică în Europa de sud-est, valorificând oportunitățile pieței emergente
  • Ne angajăm să avem operațiuni Net Zero până în 2050
  • Până în 2030 vom reduce emisiile de carbon ale operațiunilor noastre cu ~30%, gazul va reprezenta 70% din producția noastră de hidrocarburi
  • ~35% din CAPEX-ul nostru se va muta către afaceri cu emisii scăzute sau zero de carbon



Angajamente strategice

Obiectivele OMV Petrom din noul cadru de sustenabilitate se extind până în anul 2030 și abordează în special Tranziția către o afacere cu emisii scăzute de carbon. Țintele pentru 2030 pentru celelalte zone de interes materiale sunt în dezvoltare și vor fi finalizate în 2022. Continuăm să urmărim progresul în ceea ce privește obiectivele asumate pentru 2025.

Țintele climatice pentru 2030 includ atingerea operațiunilor cu emisii Net Zero până în 2050 (Scop 1 & Scop 2) cu un CAPEX pentru reducerea emisiilor (2022 – 2030) de 35%, precum și o serie de obiective mai specifice pentru 2030 legate de intensitatea carbonului și reducerea valorilor absolute.

Zona de reducereKPIȚinte 2030
Intensitatea carbonului în operațiuni
E&P – Reducerea intensității Carbonului-70%
Reducerea intensității carbonului în procesul de rafinare-15%
Reducerea intensității carbonului în producția de electricitate-20%
Reducerea intensității carbonului la nivel de Grup-30%
E&P – Reducerea intensității metanului *<0.2%
Emisii absolute de gaze cu efect de seră
Scop 1: Zero ardere la faclă și ventilație de rutină0
Scop1-2: Reducerea gazelor cu efect de seră-30%
Scop 1-3: Reducerea gazelor cu efect de seră-20%
Intensitatea carbonului în portofoliul nostru
Ponderea produselor cu emisii de carbon scăzute sau zero în portofoliul total de produse~60%
Reducerea intensității nete de carbon în aprovizionarea cu energie-20%

Tranziția către afaceri cu emisii reduse de carbon

Până în 2050, operațiunile OMV Petrom vor fi neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, contribuind la obiectivele de decarbonare ale României. Un portofoliu mai verde și mai diversificat va fi atins prin investiții în biocombustibili, mobilitate alternativă, generare de energie regenerabilă și noi tehnologii.

Derulăm operațiuni responsabile

Ne propunem să construim și să păstrăm o echipă talentată, diversă și implicată pentru a sprijini tranziția companiei către o afacere cu emisii scăzute de carbon și ambițiile sale de creștere regională. Ne străduim să avem un impact pozitiv în comunitățile noastre, le ascultăm și acționăm asupra preocupărilor lor oferind susținere în dezvoltarea lor durabilă

Susținem oamenii și comunitățile locale

Ne propunem să construim și să păstrăm o echipă talentată, diversă și implicată pentru a sprijini tranziția companiei către o afacere cu emisii scăzute de carbon și ambițiile sale de creștere regională. Ne străduim să avem un impact pozitiv în comunitățile noastre, le ascultăm și acționăm asupra preocupărilor lor oferind susținere în dezvoltarea lor durabilă.  

Integrăm inovarea și digitalizarea

Ne angajăm să explorăm utilizarea de tehnologii inovatoare, să cercetăm și creăm proiecte-pilot în soluții energetice noi, cum ar fi: utilizarea și stocarea carbonului CC(U)S, hidrogen cu emisii scăzute de carbon, fotovoltaice, mobilitate electrică, mobilitate pe gaz. Susținem utilizarea materiilor prime din deșeuri pentru a produce biocombustibili. Folosim digitalizarea pentru a rula programe de reducere a amprentei de carbon, de a îmbunătăți capacitățile HSSE și pentru îmbunătățiri în dezvoltarea angajaților. 

România se numără printre economiile cu cea mai rapidă creștere din Europa, ceea ce duce la creșterea cererii de energie. OMV Petrom este pregătită pentru a satisface această cerere cu gaze cu emisii reduse de carbon din Marea Neagră și investiții semnificative în energie regenerabilă, biocombustibili, mobilitate alternativă și noi
tehnologii. Combinat cu o abordare disciplinată a alocării capitalului, vom genera un flux de numerar liber semnificativ și o creștere importantă a profiturilor – susținându-ne investițiile în întreaga afacere și oferind profituri puternice pentru
acționari de-a lungul deceniului. Ne concentrăm constant asupra părților interesate: angajați, comunități, clienți și acționari.