Sănătate

Viziunea noastră este să promovăm sănătatea ca valoare esențială, protejată prin responsabilitate individuală, dar susținută de OMV Petrom în calitatea sa de angajator responsabil.

Ținând cont de contextul național care se confruntă cu o prevalență ridicată a bolilor cronice și mai exact îmbătrânirea populației, la nivel de OMV Petrom, sănătatea este o prioritate. Prin urmare, Compania alocă un nivel semnificativ de resurse pentru sănătatea angajaților săi, prin intermediul a două structuri organizaționale:

► Departamentul Managementul Sănătății (complet integrat în sistemul de management HSSE al OMV Petrom, punând accent pe aspectele strategice din domeniul sănătății).

► PetroMed Solutions SRL (furnizor intern de servicii de sănătate, responsabil pentru furnizarea operativă a serviciilor de sănătate printr-o rețea de 24 de clinici).

 

Departamentul Managementul Sănătății este responsabil pentru dezvoltarea Strategiei de Sănătate și integrarea serviciilor de sănătate, precum și gestionarea tuturor aspectelor privind sănătatea. Toate programele, activitățile și campaniile implementate de departamentul de Management al Sănătății sunt incluse în planul anual HSSE cu termene limită specifice și indicatori de performanță. Prin urmare, implementarea lor este obligatorie și evaluată în consecință. În ultimii ani, toate aceste obiective au fost realizate cu succes.

 

Instruirea privind acordarea primului ajutor (atât cea de bază, cât și cea de reîmprospătare) este coordonată de departamentul Managementul Sănătății și transmisă prin departamentul de Management al instrumentelor de instruire profesională. În acest proces, rolul departamentului Management Sănătății este de a stabili acordul necesar cu furnizorul de formare, Crucea Roșie Română, și de a furniza toate informațiile pentru a organiza și furniza instruirea. Serviciile Petromed constau în principal în servicii de medicina muncii prevăzute de legislație, medicină generală, asistență medicală de urgență, precum și servicii medicale de prevenție. În ultimii ani, am crescut numărul serviciilor medicale de prevenție, în special prin oferirea angajaților noștri a unor servicii de screening specifice și campanii de vaccinare.

 

Toate aceste programe și inițiative privind sănătatea oferite de către Companie sunt reunite sub conceptul platformei „Sănătate: acum!”, activă începând cu anul 2014. Printr-o comunicare atractivă și interactivă, platforma urmărește schimbarea atitudinii angajaților de la consumatori la co-producători de sănătate, încurajând în același timp utilizarea voluntară a programelor de sănătate, în funcție de nevoile lor specifice. Platforma „Sănătate: acum!” acoperă servicii și beneficii cu privire la sănătatea ocupațională (livrate prin clinicile Petromed), prevenție (campanii de promovare și conștientizare a sănătății, ca de exemplu „Pașaport pentru sănătate” sau reduceri la abonamentele medicale oferite de către principalele rețele medicale private), servicii medicale curative (oferite de către clinicile Petromed și Asigurarea Privată de Sănătate OMV Petrom), servicii de urgență (prim ajutor).

Răspunsul la pandemie și conștientizarea stării de sănătate

Încă din primele zile ale anului 2020, echipa Petromed s-a mobilizat pentru a răspunde la noua situație de urgență generată de pandemia COVID-19 în interesul sănătății angajaților OMV Petrom. În această perioadă, am analizat zilnic evoluția numărului de cazuri, rezultatele ultimelor cercetări, recomandările agențiilor internaționale și deciziile adoptate la nivel european și național, pentru actualizarea și dezvoltarea planului de acțiune atât la nivelul Petromed, cât și la nivelul întregului Grupul OMV Petrom. Astfel, pe baza ghidurilor și recomandărilor oficiale, am dezvoltat și distribuit materiale de comunicare privind măsurile de prevenire a pandemiei pe care angajații OMV Petrom trebuie să le adopte pentru a păstra siguranța lor, a familiilor și a colegilor lor.

 

Deoarece virusul afectează în special persoanele de anumite vârste și cu boli cronice, angajații OMV Petrom din grupurile de risc au fost instruiți, cu prioritate, să lucreze de acasă pentru propria lor siguranță. În această perioadă, personalul nostru medical a monitorizat cu atenție starea lor de sănătate, oferindu-le în același timp informații și sfaturi personalizate.

 

În această perioadă, am fost în contact cu autoritățile sanitare la nivel central și local pentru informații și sprijin reciproc și am consultat reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății și alți experți. Astfel, în colaborare cu celelalte departamente din cadrul OMV Petrom, am reușit să adoptăm cele mai adecvate măsuri pentru sănătatea angajaților și să implementăm activitatea Companiei în cele mai bune condiții.

 

În contextul de stres sporit, am oferit un nou serviciu de asistență psihologică constând în sesiuni de consiliere la distanță, complet confidențiale și cu scopul de a-i ajuta pe colegii noștri care experimentează orice formă de suferință sau anxietate. De asemenea, împreună cu echipa psihologilor, am oferit seminarii online specifice care abordează principalele preocupări legate de contextul pandemiei, înregistrând o rată ridicată de participare în rândul colegilor noștri.

 

Un alt serviciu special pe care l-am lansat este linia de apel Petromed, cu sprijinul Asociației ”Caravana cu Medici”. Linia de apel este disponibilă pentru toți angajații OMV Petrom și Global Solutions oferind sfaturi și recomandări despre COVID-19, precum și alte probleme medicale. Linia de apel oferă, de asemenea, sfaturi legate de accesul la diverse beneficii și servicii de sănătate disponibile în contextul pandemiilor.

 

Petromed oferă testări generale de sănătate și vaccinări gratuite împotriva gripei pentru toți angajații OMV Petrom S.A. în mod voluntar. În 2020, au fost efectuate și/sau organizate de personalul medical OMV Petrom 33.200 de screening-uri voluntare de sănătate (inclusiv cardiovascular, hepatic, diabetic, creatinină, test PCR), 3.997 vaccinări împotriva gripei și 10.829 consultații medicale.

Pașaport pentru sănătate

Organizată anual de către departamentul Managementul Sănătății cu sprijinul Petromed, campania vizează setarea prevenției ca o abordare proactivă în cadrul comunității noastre, încurajarea angajaților să participe voluntar la programe în domeniul sănătății, să adopte un stil de viață sănătos și să consolideze identitatea către o cultură a sănătății în OMV Petrom.

 

„Pașaport pentru sănătate” este un sistem de supraveghere a propriei sănătăți, în care angajații pot păstra scorurile tuturor activităților pe care le desfășoară pentru a contribui la un stil de viață sănătos (de exemplu: participarea la screening-uri, vaccinări, consultații de medicină generală, evenimente sportive, ore de sănătate, chestionare pe teme de sănătate, alegerea meniurilor sănătoase din cantinele companiei, renunțarea la fumat etc.).

 

„Pașaport pentru sănătate” a continuat în 2020 cu cea de-a 5-a ediție, într-un nou format, exclusiv online, mai ușor de accesat și prin utilizarea o modalitate mai rapidă de înscriere la concurs. Am început cu rezistența la stres și am continuat cu activitatea fizică și dieta sănătoasă. Am organizat seminarii online și publicat articole pe Intranet care au abordat cele trei subiecte de sănătate și au implicat colegii în campanie.

Festivalul Sănătate: Acum!

Trei zile cu seminarii online și un campionat online cu premii pentru angajații OMV Petrom.

Dacă sănătatea ar fi un sport, ar fi fost un maraton. Nu un sprint, nu o ștafetă, nu doar o cursă, ci un angajament pe termen lung. Așadar, i-am invitat pe colegii noștri să își antreneze sănătatea la primul festival online de sănătate din OMV Petrom. Ne-am propus să ajungem la cât mai mulți angajați cu mesaje cheie privind sănătatea (vaccinare, stil de viață sănătos, prevenirea COVID-19, postura corectă a corpului, conștientizarea beneficiilor pentru sănătate), să îi implicăm mai mult și să îi facem să simtă impactul social pe care îl pot avea în timpul pandemiei și să interacționeze pe subiecte de sănătate. Am avut trei zile în care am aflat prin intermediul a două seminarii online cum să ne pregătim pentru sărbători, în cea mai aglomerată perioadă a anului, în perioada pandemiei sau cum să prevenim durerile de spate în timp ce lucram de acasă printr-o postură corectă și exerciții zilnice. În a treia zi, am desfășurat un campionat online de sănătate, unde participanții au trebuit să-și testeze cunoștințele pe teme de sănătate și au fost premiați pentru contribuția lor.

ODD 3, Ținta 3.8: Realizarea acoperirii universale în domeniul sănătății, inclusiv protecția riscurilor financiare, accesul la servicii esențiale de sănătate calitative și accesul la medicamente de bază.

Programul Asigurarea Privată de Sănătate

Au trecut șase ani de la implementarea asigurării private de sănătate, disponibilă pentru toți angajații OMV Petrom. Ca parte a preocupării permanente pentru sănătatea angajaților noștri, am reînnoit acest bene­ficiu pentru următorii trei ani. Programul de asigurare privată de sănătate este unul dintre cele mai dorite beneficii în rândul angajaților români, în special în contextul provocărilor sporite pentru serviciile publice de sănătate. Acest beneficiu s-a dovedit util încă din 2014, sprijinind financiar mulți colegi aflați în situații medicale dificile. Programul de asigurare de sănătate OMV Petrom rămâne cel mai cuprinzător bene­ficiu de acest tip la cel mai competitiv cost din România.

 

În contextul pandemiei, am oferit sprijin suplimentar prin acces la despăgubiri pentru diagnosticare sau spitalizare pentru cazurile COVID-19 (pentru toți angajații și membrii familiei înscriși în noul program de asigurare). Mai mult, toți angajații și membrii familiei înscriși în noul program de asigurări au beneficiat de serviciul de consultații medicale la distanță.

 

Status 2020► Managementul pandemiei și comunicarea de promovare a sănătății în legătură cu COVID-19.
► A 5-a ediție a campaniei „Pașaport pentru sănătate”, versiune online (120 de câștigători).
► Festivalul Online Sănătatea: acum! (41 de câștigători).
► Peste 33.200 de screening-uri efectuate de Petromed pentru angajații noștri și peste 3.997 colegi vaccinați împotriva gripei.
Planul de acțiune pentru atingerea obiectivelor► Gestionarea pandemiei de COVID-19: asigurarea unui mediu de lucru sănătos și sigur pentru angajații noștri, contractori și parteneri și menținerea activităților esențiale ale OMV Petrom.
► Poziționarea sănătății ca activ al Companiei, inclusiv conștientizarea responsabilității individuale a propriei sănătăți prin platforma „Sănătate: acum!” (implementarea celei de-a VI-a ediții a campaniei „Pașaport pentru sănătate”, screening-uri, vaccinări).
► Furnizarea de servicii de sănătate durabile (servicii de sănătate ocupaționale, curative, de urgență).

 

Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD) susținute