Despre Grupul OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din sud-estul Europei. Compania este activă de-a lungul întregului lanț valoric din sectorul energetic: de la explorarea și producția de petrol și gaze până la rafinarea și distribuția carburanților, și în continuare, la producerea de energie electrică și comercializarea gazelor și a energiei electrice.

În Divizia Upstream, OMV Petrom este  prezentă în România, Bulgaria și Kazahstan. În România, desfășurăm operațiuni în șapte zone de producție (Zona de producție Moesia, Zona de producție Crișana, Zona de producție Oltenia, Zona de producție Muntenia, Zona de producție Muntenia Vest, Zona de producție Moldova și Zona de producție Petromar), operând 193 de zăcăminte de petrol și gaze. Experiența noastră variază de la explorări onshore și offshore de mare adâncime până la zăcăminte mature și producție în zăcăminte offshore de mică adânci­me. În 2020, portofoliul nostru constă din 473 mil. bep de rezerve dovedite și aproximativ 53 mil. bep producție de hidrocarburi (din acestea 3,5 mil. tone de țiței și de gaze naturale lichide și 4,2 mld. metri cubi de gaze naturale). În ceea ce privește strategia de afaceri, creșterea noastră pe termen lung depinde de capacitatea noastră de a descoperi și exploata comercial rezerve existente și noi, să influențăm rolul gazelor naturale în tranziția energetică, în timp ce ne pregătim și transformăm afacerea către un viitor cu emisii reduse de car­bon. Astfel, în 2020, am încheiat câteva tranzacții internaționale. 

De exemplu, am finalizat achiziția OMV Offshore Bulgaria GmbH, în urma extinderii licenței de explorare în blocul Han-Asparuh offshore din Bulgaria. OMV Petrom deține acum o cotă de 42,9% din licență, alături de Total (57,1%), care este operatorul. În partea de Est a Mării Negre, după procedura de licitație reușită, am semnat Contractul de împărţire a producției (PSC) pentru perimetrul Georgia Offshore Exploration Block II, în martie 2021. La sfârșitul anului trecut, OMV Petrom a semnat tranzacția pentru vânzarea cotei sale de participare de 100% în Kom-Munai LLP și Tasbulat Oil Corporation din Kazahstan. Încheierea tranzacției este condiționată de anumite condiții prealabile, inclusiv de aproba­rea de către Ministerul Kazah al Energiei și este așteptată în prima jumătate a anului 2021.

 

În segmentul Downstream Oil, exploatăm rafinăria Petrobrazi, care are o capacitate de 4,5 mil. tone pe an și poate prelucra întreaga cantitate de țiței pe care OMV Petrom o produce în România. Suntem prezenți pe piețele de comercializare cu amănuntul a petrolului și gazelor, prin intermediul unei rețele de 793 de stații de distribuție carburanți din România, Republica Moldova, Bulgaria și Serbia. Aceste stații sunt operate sub două branduri: Petrom şi OMV. În 2020, segmentul Downstream Oil a înregistrat 4,99 mil. tone de vânzări de produse rafinate, din care 2,62 mil. tone au fost vânzări cu amănuntul.

 

În segmentul Downstream Gas, suntem angajați în producția de energie electrică și vânzarea de gaze și energie electrică. Operăm centrala electrică pe bază de gaze Brazi care are o capacitate de 860 MW. Centrala electrică cu ciclu combinat Brazi este situată în aceeași zonă cu rafinăria Petrobrazi. În 2020, segmentul Downstream Gas a înregistrat un volum de vânzări de gaze de 57 TWh (din acestea 47,75 TWh către terți) și a produs 4,27 TWh de energie electrică. Activitatea din domeniul energiei a avut o contribuție excelentă, în timp ce portofoliul nostru de gaze arăta o bună reziliență într-un mediu în scădere, de la an la an, a prețului gazului. În fieca­re zi, milioane de oameni și mii de afaceri din România și din regiune utilizează energia produsă de noi. Combustibilii și produsele energetice OMV Petrom permit mobilitatea, asigu­ră căldură pentru a locui și a lucra și constituie baza pentru o varietate de materiale plastice și produse petrochimice de ultimă generație utilizate zilnic.

 

În 2020, în timpul crizei pandemice, am introdus măsuri rapide pentru a asigura o furnizare neîntreruptă de energie către societate, pentru a proteja sănătatea și siguranța angajaților și clienților noștri și pentru a proteja puterea afacerii noastre.